Pieczone udka z kurczaka


x

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Nie masz pomysłu na obiad? Polecamy banalne w przygotowaniu pieczone udka z kurczaka!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 45 min 55 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 45 min
Gotowe 55 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • udka kurczaka (zagrodowego) - 1 kg

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Udka kurczaka myjemy, osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.

Do naczynia żaroodpornego lub głębszej blaszki nalewamy trochę oliwy z oliwek i układamy udka z kurczaka. Następnie nacieramy je czosnkiem, solą, pieprzem i oprószamy ziołami prowansalskimi.

Udka odstawiamy na całą noc. Jeśli jednak nie mamy czasu o możemy pominąć ten krok.

Piekarnik ustawiamy na 220 stopni. Udka kurczaka pieczemy bez przykrycia 45 minut. Po około 20 minutach warto do nich zajrzeć i polać powstałym sosikiem.

Pieczone udka z kurczaka możemy podać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką 🙂


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.