Gofry z sosem waniliowym

 

(czas przygotowania około 15 minut)

Deser, który chyba każdemu kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami! Zapraszamy na gofry z sosem waniliowym 🙂

Składniki

gofry:

  1. 1,5 szklanki mąki pszennej
  2. 2 jajka
  3. 1 łyżka cukru pudru
  4. 1 łyżka cukru waniliowego
  5. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  6. 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  7. 1 i 1/3 szklanki mleka
  8. kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
  9. szczypta soli

sos waniliowy:

  1. 2 żółtka
  2. 50g cukru
  3. 150 ml kremówki (powyżej 30% najlepiej 36 %)
  4. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

gofry:

składniki suche – mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli umieszczamy w misie miksera i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mleko, jajka, aromat i oliwę z oliwek. Całość miksujemy, aż masa na gofry będzie gładka. Odstawiamy na 10 minut.

Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry zgodnie z instrukcją lub przez około 3 minuty.

Sos waniliowy:

żółtka i cukier ubijamy mikserem na puszystą masę. W garnku zagotowujemy śmietankę z waniliowym ekstraktem. Następnie powoli wlewamy ją do jajek i cały czas energicznie mieszamy. Nasz sos waniliowy przelewamy z powrotem do garnka i na malutkim ogniu podgrzewamy tylko do momentu, aż zgęstnieje. Uwaga, sos waniliowy nie powinien się zagotować!

Podanie:

gofry podajemy polane sosem waniliowym z dodatkiem bitej śmietany i ulubionych owoców.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

2 komentarzy “Gofry z sosem waniliowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

23 + = 31

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital