Smalec ze skwarkami i cebulką

 

(czas przygotowania około 1,5h + kilka godzin w lodówce)

Tradycyjna, pyszna przekąska, która smakuje doskonale nie tylko jako dodatek do piwa czy wódeczki 🙂 Zapraszamy na domowy smalec ze skwarkami i cebulką!

Składniki:

  1. 1 kg słoniny z kawałkami mięsa
  2. 250g boczku bez skóry
  3. 2 średnie cebule
  4. sól
  5. pieprz

do podania:

  1. sól
  2. ogórki kiszone

Przygotowanie:

słoninę i boczek przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub kroimy w drobną kostkę. Następnie umieszczamy całość w garnku lub głębokiej patelni, ustawiamy na średni ogień i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie możemy zamieszać, zmniejszyć ogień i pozostawić na kolejne 40 minut. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy po godzinie wytapiania smalcu. Całość pozostawiamy na palniku na kolejne 20 minut. Smalec doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Po tym czasie ściągamy go z palnika i odstawiamy aby przestygł. Przygotowujemy słoiki i przekładamy do nich smalec ze skwarkami i cebulą 🙂 Po kilku godzinach spędzonych w lodówce jest już gotowy!

Smalec ze skwarkami i cebulką najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i kiszonym ogórkiem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

4 komentarzy “Smalec ze skwarkami i cebulką

  1. Smalczyk, chlebek i kiszony ogórek to połączenie idealne. Sama robię każdy ze składników i wtedy jest najpyszniej! Gdy tylko zdarza mi się mieć gości z zagranicy, to częstuję i uwodzi niezawodnie. Smalec na prezydenta! 😀 Ok, poniosło mnie 😉 Pyszna propozycja

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 × 1 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital