Jabłka w karmelu


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Deser mało popularny u nas w kraju, a szkoda! Robi się go prosto, a wygląda efektownie i jest pyszny 🙂 Zapraszamy na jabłka w karmelu!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
20 min
Przygotowanie 20 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

  • jabłka - 5 sztuk

  • cukier - 250 g

  • woda - 50 ml

  • miód - 2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • drewniane lub plastikowe patyczki

PRZYGOTOWANIE

Jabłka myjemy i usuwamy ogonki. Następnie w każde wbijamy patyczek.

W garnku umieszczamy wodę, cukier, miód i zagotowujemy cały czas mieszając. Zmniejszamy moc palnika.

Gotujemy do momentu aż nasze składniki się połączą i zamienią w karmel.

Każde jabłuszko zanurzamy w karmelu, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ostawiamy do ostygnięcia (najlepiej do lodówki) na około godzinę.

Możemy także po zanurzeniu jabłek w karmelu posypać je np. posiekanymi orzechami!

Uwagi

Do wykonania karmelu najlepiej używać garnka o grubszym dnie, aby się nie przypalał.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.