Biszkopt matcha

 

(czas przygotowania około 50 minut)

Ma piękny kolor, smakuje super samodzielnie, ale także może stanowić bazę do różnego rodzaju tortów i deserów 🙂 Zapraszamy na biszkopt matcha!

Składniki:

  1. 6 jajek
  2. 30 dag cukru
  3. 15 dag mąki ziemniaczanej
  4. 15 dag mąki pszennej
  5. 1 łyżka proszku do pieczenia
  6. 6 łyżek gorącej wody
  7. 1,5 łyżki herbaty matcha (proszku)

Przygotowanie:

oddzielamy żółtka od białek. Białka umieszczamy w misie miksera, wlewamy gorącą wodę i ubijamy na sztywną pianę. Na przemian dodajemy żółtko z cukrem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, herbatę matcha, proszek do pieczenia przesiewamy i powoli dodajmy do masy na biszkopt.

Gdy składniki się połączą wylewamy ciasto na blachę. Biszkopt pieczemy 30-40 min w temperaturze 160 stopni.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

3 komentarzy “Biszkopt matcha

  1. Biszkopty to nie moja bajka, nie to, że nie lubię, ale po prostu mi nie wychodzą. Zawsze chciałam spróbować wersji z matchą, bardzo ciekawi mnie jakiż to smak…może kiedyś będzie mi dane 🙂

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

÷ 1 = 5

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital