Babka kawowa


x

Łatwy

Tani


Kawa z mlekiem i pianką, a do niej babka kawowa? Z pewnością połączenie pyszne i pachnące 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 1 h 1 h 15 min
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 1 h
Gotowe 1 h 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
8

  • jajka - 4 sztuki

  • mąka pszenna - 250 g

  • masło (temperatura pokojowa) - 200 g

  • cukier - 200 g

  • kawa espresso lub parzona - 50 ml

  • drobno zmielona kawa - 1 łyżeczka

  • proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki

  • sól - 1 szczypta

  • przyprawa do piernika (opcjonalnie) - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Masło umieszczamy w misie miksera i miksujemy przez około minutę, wsypujemy powoli cukier i ucieramy jeszcze około 3 minuty.

Następnie dodajemy po kolei jajka, czekając po każdym aby składniki się połączyły.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli i powoli wsypujemy do miksera.

Kawę zaparzamy i napar dolewamy do masy. Następnie wsypujemy kopiatą łyżeczkę zmielonej kawy i opcjonalnie szczyptę przeprawy do piernika. Gdy składniki się połączą, wyłączamy mikser.

Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Babkę pieczemy godzinę (u nas góra – dół bez termoobiegu).

Babka kawowa może być podawana także z polewą czekoladową.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.