Rolada biszkoptowa z malinami


x

Normalny

Przystępny


Jeśli myślimy o cieście „wypomnieniu lata”, które jest proste w przygotowaniu, a zarazem efektowne i pyszne to zdecydowanie jest to rolada z malinami 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
25 min 12 min 37 min
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 12 min
Gotowe 37 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

Ciasto biszkoptowe:

  • mąka pszenna - 100 g

  • jajka - 4 sztuki

  • cukier - 80 g

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • sól - 1 szczypta

Nadzienie:

  • śmietanka kremówka 36% (mocno schłodzona) - 350 ml

  • cukier puder - 1 1/2 łyżki

  • maliny - 2 garście

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia rolady

PRZYGOTOWANIE

Ciasto biszkoptowe:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.

Oddzielamy żółtka od białek i te ostatnie ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i stopniowo dosypywanym cukrem.

Następnie powoli dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy. Kolejno powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Blaszkę do pieczenia (większych rozmiarów) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Za pomocą szpatułki rozprowadzamy je równomiernie.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto na roladę pieczemy ok 12 minut (ma być tylko odrobinę przyrumienione).

Upieczony biszkopt wykładamy na ściereczkę i zawijamy go (wraz ze ściereczka) wzdłuż krótszego boku. Odstawiamy do ostygnięcia.

Nadzienie:

Śmietankę kremówkę (dobrze schłodzoną) ubijamy na bitą śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze około 30 sekund.

Maliny myjemy i osuszamy.

Rolada biszkoptowa z malinami:

Ciasto biszkoptowe rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną (zostawiając mały margines przy bokach) i układamy maliny – wedle naszej preferencji.

Roladę z nadzieniem zawijamy, owijamy papierem do pieczenia i odstawiamy do schłodzenia do lodówki.

Rolada przed podaniem powinna być oprószona cukrem pudrem.

Uwagi

Jeśli chcemy aby rolada była dłuższa, ale „cieńsza” to zawijamy ją wzdłuż dłuższego boku 🙂 Do nadzienia zamiast świeżych malin możemy także wykorzystać konfiturę.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.