Zupa cebulowa z białym winem

 

(czas przygotowania ok 1h)

Zupa cebulowa z białym winem ostatnio zagościła u nas po raz pierwszy, ale z pewnością zostanie na dłużej 🙂

Składniki:

  1. 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego
  2. 8 większych cebul
  3. 5 ząbków czosnku
  4. 1/3 białego wytrawnego wina
  5. bagietka lub inne pieczywo (u nas akurat żytnie)
  6. ser gouda lub ementaler
  7. tymianek
  8. liść laurowy
  9. 2 ziarenka ziela angielskiego
  10. sól
  11. pieprz
  12. masło

Przygotowanie:

cebulę siekamy i smażymy na maśle w garnku. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Po chwili dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, tymianek i wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem, oczywiście mieszając co jakiś czas. Gdy cebula zmięknie dolewamy wytrawne wino, zdejmujemy pokrywkę aby się zredukowało. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy około 25-30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Gotową zupę przelewamy do miseczek, na każdej układamy pieczywo posypane startym serem i zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera.

Zupa cebulowa z białym winem może być podawana także z grzanką na osobnym talerzyku jeśli tak preferujemy.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

3 komentarzy “Zupa cebulowa z białym winem

  1. Widzę, że u nas dzisiaj na zupowo 😉 Uwielbiam cebulową i uwielbiam w takiej zapiekanej wersji, ale przyznam, że zbieram się od długiego czasu żeby kupić odpowiednie naczynia do zapiekania i jeszcze się nie udało. Motywujecie mnie więc. Z rozkoszą wypróbuję Wasz przepis 🙂

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

68 + = 78

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital