Faszerowane pomidory


x

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek


Proste, szybkie i pyszne, czyli przepis idealny :) Zapraszamy na faszerowane pomidory!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 25 min 40 min
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 25 min
Gotowe 40 min

SKŁADNIKI:

Porcje
6

  • pomidory (większe) - 6 sztuk

  • czerwona papryka - 1/2 sztuki

  • ser mozzarella - 250 g

  • czosnek (ząbki) - 3 sztuki

  • oregano - 1/2 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Pomidory myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środek.

Paprykę i jedną kulkę sera mozzarella kroimy w kostkę. Umieszczamy w misce razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i „środkiem pomidorów”.

Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Powstały farsz nakładamy łyżeczką do pomidorów.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy faszerowane pomidory. Na każdym kładziemy jeszcze plasterek sera mozzarella. Przykrywamy pokrywką.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Faszerowane pomidory pieczemy 20 minut, po tym czasie ściągamy pokrywkę i dopiekamy jeszcze około 5 – 10 minut, aby ser się zarumienił.

Faszerowane pomidory mogą być podawane same lub jako dodatek np. do obiadu 🙂


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.