Tarta z jabłkami


x

Normalny

Przystępny


Znacie kogoś kto nie lubi szarlotki i wszelkich jej odmian? My chyba nie! Dzisiaj zapraszamy na pyszną tartę z jabłkami 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
1 h 1 h 2 h
Przygotowanie 1 h
Pieczenie 1 h
Gotowe 2 h

SKŁADNIKI:

Porcje
12

Ciasto:

  • mąka tortowa - 500 g

  • miękkie masło - 250 g

  • cukier puder - 60 g

  • żółtka - 2 sztuki

  • woda - 100 ml

  • cynamon - 1 szczypta

  • sól - 1 szczypta

Nadzienie jabłkowe:

  • jabłka (szara reneta lub antonówka) - 2 kg

  • cukier - 8 łyżek

  • cukier z wanilią - 1 łyżka

  • cynamon - 1 1/2 łyżeczki

  • przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania formy

  • lody do podania

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

W misie miksera (możemy także na stolnicy lub w misce) umieszczamy mąkę, szczyptę soli, szczyptę cynamonu, cukier puder oraz pokrojone w kostkę miękkie masło.

Miksujemy lub rozcieramy w palcach, aż uzyskamy okruszki ciasta. Następnie dodajemy żółtka, wodę i miksujemy/zagniatamy ponownie.

Ciasto formujemy w kulę, obwijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 40 minut.

Nadzienie jabłkowe:

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy je wraz z cukrem oraz cukrem wanilinowym.

Dodajemy cynamon i przyprawę do piernika. Smażymy na małym ogniu przez chwilę, pilnując aby się nie rozpadły.

Tarta z jabłkami:

Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na owalny placek i wykładamy nią wysmarowaną formę (u nas 26 cm).

Następnie wykładamy jabłka, które przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (termoobieg) i pieczemy tartę około 60 minut.

Tarta z jabłkami najlepiej smakuje podawana z lodami 🙂


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.