Wegańskie brownie z 4 składników (bez pieczenia)

 

(czas przygotowania około 10 minut)

Zdrowo, pysznie, szybko, prosto i czekoladowo 🙂 Zapraszamy na wegańskie brownie bez pieczenia!

Składniki:

  1. 65g gorzkiego kakao
  2. 1 szklanka migdałów
  3. 1 szklanka mieszanki orzechów (nerkowca, włoskich itp.)
  4. 2 szklanki daktyli

opcjonalnie:

kilka kropel aromatu migdałowego lub waniliowego

Przygotowanie:

daktyle wkładamy do miski, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 20-25 minut. Orzechy mielimy bardzo drobno, dodajemy kakao, aromat (opcjonalnie) i mieszamy. Odsączone daktyle miksujemy. Następnie powoli dodajemy do nich orzechy. W trakcie miksowania możemy też dodać trochę wody pozostałej po moczeniu daktyli. Powstała masa powinna być plastyczna i wilgotna, ale nie wodnista! Po koniec miksowania możemy także, aby nie męczyć miksera, wyrabiać brownie zwilżonymi palcami.

Blaszkę lub naczynie ceramiczne wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przekładamy wegańskie brownie, wyrównujemy szpatułką i ugniatamy. Odkładamy na całą noc do schłodzenia.

Wegańskie brownie możemy podawać samo lub z wegańskim kremem czekoladowymprzepis tutaj 🙂

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

4 komentarzy “Wegańskie brownie z 4 składników (bez pieczenia)

  1. Brownie uwielbiam!
    Wegańskiego nie jadłam, bo wegańskie desery najczęściej zawierają orzechy, na które jestem uczulona…
    Ale co tam! Spróbowałabym kawałek…

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 + 5 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital