Dresden Stollen


x

Trudny

Drogi


Dresden Stollen to niemieckie ciasto kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia. Jako że w smaku jest rewelacyjne, a przygotowanie wymaga chwili to zapraszamy do zapoznania się z przepisem już dziś 🙂 A spróbować naprawdę warto, gdyż ta smakowita strucla z marcepanem z pewnością Was zachwyci!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
1 h 50 min 1 h 50 min
Przygotowanie 1 h
Pieczenie 50 min
Gotowe 1 h 50 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

  • mąka - 6 szkanek

  • cukier - 3/4 szklanki

  • ciepłe mleko - 1 1/2 szklanki

  • masło - 120 g

  • sól - 1/2 łyżeczki

  • świeże drożdże - 1 łyżka

  • jajka - 3 sztuki

  • migdały bez skórki - 1 szklanka

  • rodzynki - 1 1/2 szklanki

  • rum - 3/4 szklanki

  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 3 łyżki

  • kandyzowana skórka cytrynowa - 3 łyżki

  • starta skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka

  • masa marcepanowa - 300 g

  • masło (do smarowania ciasta)

  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Rodzynki sparzamy, a migdały grubo siekamy, zalewamy rumem i odstawiamy na noc do lodówki.

Jeśli nasze bakalie następnego dnia nie wchłonęły całkowicie rumu to je odcedzamy.

Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem, dodajemy szklankę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Masło ucieramy na gładką masę i dodajemy powoli cukier i jajka cały czas ucierając.

Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy mąkę, sól, pijane bakalie, skórkę pomarańczową, skórki kandyzowane, wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy dresden stollen, aż będzie elastyczny i jednolity.

Ciasto przykrywamy folią lub ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Stolnicę posypujemy mąką i wykładamy dresden stollen (który już podwoił swoją objętość). Ciasto dzielimy na dwie części. Obie formujemy na kształt blaszki i smarujemy masłem.

Marcepan rozwałkowujemy i układamy na każdej części. Ciasta składamy wzdłuż, ale nie całkowicie na pół tylko tak aby odkryta została 1/3, której brzegi „założymy na siebie”.

Oba dresden stollen smarujemy masłem na wierzchu, przekładamy do wysmarowanych tłuszczem mniejszych keksówek i odstawiamy do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 40 minut. Po tym czasie możemy wyjąć je z blaszek i dopiec jeszcze około 10 minut jeśli mamy wątpliwości czy jest gotowe.

Jeszcze ciepłe ciasto smarujemy masłem i posypujemy cukrem pudrem.

Dresden stollen owijamy w folię aluminiową, a następnie w papier i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-5 tygodni (albo po prostu do Świąt).

Uwagi

Czas przygotowania ciasta nie jest długi, ale oczekiwania to 4-5 tygodni!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.