Jajka w kształcie serca

 

(czas przygotowania około 10 minut + 40 minut czekania)

Co prawda do walentynek jeszcze trochę czasu, ale na zrobienie romantycznego śniadania dla ukochanej osoby okazja jest cały rok:) Dlatego wyjaśniamy krok po kroku jak zrobić jajka w kształcie serca! A wierzcie nam, jest to banalnie proste!

Składniki:

  1. jajka (ilość sztuk zależy od nas)
  2. patyczki (np. takie jak do szaszłyków, choć lepsze będą odrobinę grubsze)
  3. gumki recepturki (na jedno jajko są nam potrzebne 2)
  4. tektura o wymiarach około 20x14cm (np. wycięta z pustego opakowania po mleku)

Przygotowanie w kilku krokach:

  1. Wycięty kartonik składamy na pół wzdłuż dłuższego boku, aby utworzyły nam literę „v”.
  2. Jajko gotujemy na twardo i jeszcze gorące obieramy.
  3. Gorące jajko umieszczamy w środku naszej litery „v”.
  4. Na środku jajka umieszczamy patyczek (nie dociskamy bardzo mocno, ale ma nam zrobić w jajku wgłębienie).
  5. Na końcach tekturki zakładamy gumki recepturki aby przytrzymywały patyczek nieruchomo.
  6. Odstawiamy jajko w „formie” na około 40 minut.
  7. Po tym czasie bardzo delikatnie ściągamy gumki i wyciągamy patyczek.
  8. Jajko kroimy na pół i gotowe 🙂

„Przepis” na jajka w kształcie serca może się wydawać skomplikowany, ale to tylko pozory. Generalnie chodzi o to, aby tekturka złożona w literę „v” nadała jajku kształt serca, a charakterystyczne wgłębienie zrobione za pomocą patyczka dopełniło efektu.

Jajka w kształcie serca podajemy same, z warzywami lub jako pyszna ozdoba ulubionej sałatki!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

3 komentarzy “Jajka w kształcie serca

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 47 = 56

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital