Okra w cieście piwnym

 

(czas przygotowania około 25 minut)

Okra jest warzywem, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce i bardzo nas to cieszy! Dlaczego? Po pierwszej jest pyszna, smakiem przypomina trochę cukinię, po drugie stanowi świetne źródło witamin, minerałów i błonnika. Po trzecie korzystnie wpływa na poziom cholesterolu, stanowi naturalny probiotyk, a po czwarte jest nisko kaloryczna.

Jeśli będziecie mieli okazję zakupić okrę to polecamy zrobić ją w cieście piwnym 🙂

Składniki:

  1. 200g okry
  2. 1 szklanka mąki pszennej
  3. 3/4 szklanki jasnego piwa
  4. 0,5 szklanki wody
  5. 1 jajko
  6. 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. szczypta kolendry suszonej
  8. szczypta czosnku granulowanego
  9. sól
  10. pieprz
  11. olej do smażenia
  12. sos sojowy

Przygotowanie

ciasto piwne:

otwieramy butelkę/puszkę z piwem (ważne, alby piwo było dopiero co otworzone!) i wlewamy do miski. Dodajemy zimną wodę, sól, pieprz, szczyptę kolendry, czosnku, jajko i wszystko dokładnie miksujemy na wolnych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy i powoli dodajemy do masy piwnej. Ciasto piwne powinno być gładkie i gęstawe.

Okra w cieście piwnym:

okrę myjemy, osuszamy. W garnku rozgrzewamy większą ilość oleju. Okrę maczamy z każdej strony w cieście piwnym i smażymy na złoty kolor. Po wyjęciu możemy ją delikatnie odsączyć na ręczniku papierowym.

Okra w cieście piwnym powinna być podawana na ciepło z dodatkiem sosu sojowego, ale możemy wybrać także inny, ulubiony sos!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

80 ÷ = 16

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital