Czekoladowy sernik z 3 składników
Łatwy
Przystępny
Bezglutenowe
Kto ma ochotę na pyszny czekoladowy sernik z 3 składników? 🙂
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 1 h 40 min | 2 h |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 1 h 40 min |
Gotowe | 2 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
jajka (L) - 5 sztuk
serek mascarpone - 250 g
czekolada mleczna - 200 g
Dodatki (opcjonalnie):
ulubione owoce do dekoracji
sos czekoladowy
PRZYGOTOWANIE
Jajka ogrzewamy do temperatury pokojowej i oddzielamy żółtka od białek. Białka wkładamy do lodówki.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie powoli łączymy ją z żółtkami. Kolejno dodajemy serek mascarpone, całość dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.
Czekoladowy sernik przelewamy do posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy i najlepiej rzucamy nią z niskiej wysokości o ziemię, aby pozbyć się zbędnego powietrza.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej – formę z ciastem wkładamy to większej blaszki, wypełnionej częściowo wodą. Ważne aby dobrze zabezpieczyć formę z sernikiem, najlepiej folią aluminiować.
W podanej temperaturze pieczemy ciasto 10 minut, po tym czasie zmniejszamy ją do 120 stopni i pieczemy kolejne 1,5 h. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy jeszcze kwadrans.
Ostudzony sernik możemy podawać z ulubionymi owocami i polany np. sosem czekoladowym.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!