Piernikowe miseczki
Łatwy
Przystępny
Kto ma ochotę na piernikowe miseczki z ulubionymi dodatkami? 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
1 h | 10 min | 1 h 10 min |
Przygotowanie | 1 h |
Pieczenie | 10 min |
Gotowe | 1 h 10 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
40 |
mąka pszenna - 400 g
miód - 150 g
cukier puder - 120 g
jajka - 2 sztuki
masło - 60 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
kakao - 2 łyżeczki
przyprawa do piernika - 3 łyżeczki
cynamon - 1/4 łyżeczki
Dodatkowo:
metalowe miseczki lub forma z wgłębieniami jak do muffinek
masło do wysmarowania formy
ulubione dodatki np. budyń, powidła, rodzynki, żurawina, orzechy
PRZYGOTOWANIE
Mąkę i sodę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki suche. Wszystko mieszamy łyżką.
Następnie wbijamy jajka, dodajemy roztopione, przestudzone masło i miód. Zagniatamy ciasto na piernikowe miseczki, obwijamy je w folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Ciasto wyjmujemy, zagniatamy ponownie i rozwałkowujemy na stolnicy. Za pomocą foremki lub szklanki wycinamy okrągłe albo „kwiatowe” kształty (takie jak na zdjęciu).
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Metalowe miseczki lub formę do muffinek smarujemy masłem i wykładamy wyciętymi z ciasta pierniczkami.
Piernikowe miseczki pieczemy około 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy są zarumienione, w razie czego dopiekamy około 1-2 minuty. Po upieczeniu wyciągamy z formy (najlepiej podważyć lekko nożem).
Piernikowe miseczki podajemy z ulubionymi dodatkami! U nas akurat był to budyń waniliowy i powidła, rodzynki i w niektórych orzechy – wszystko zależy od Waszych preferencji 🙂
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!