Szybkie bułki z makiem

 

(czas przygotowania około 40 minut)

Bułki z makiem robi się bardzo szybko, a ich zapach i smak sprawiają że śniadanie znacznie się przedłuża 😉

Składniki:

  1. 400 g mąki pszennej
  2. 10 g drożdży świeżych lub 5 g suszonych
  3. 250ml mleka
  4. 2/3 łyżeczki soli
  5. 2/3 łyżeczki cukru
  6. 1 łyżka masła
  7. 1 żółtko
  8. mak do ozdobienia

Przygotowanie:

do większej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, mleko, sól, cukier i masło. Zagniatamy ciasto, które powinno być gładkie i bez grudek. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy bułki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięte bułki smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem. Na najniższą półkę piekarnika kładziemy mały garnuszek z wodą.

Wstawiamy bułki z makiem i pieczemy je 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy są upieczone, w razie czego chwilkę dopiekamy.

Uwaga! Do pieczenia używaliśmy funkcji góra – dół bez termoobiegu.

Upieczone bułki z makiem studzimy na kratce, a następnie podajemy z ulubionymi dodatkami!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

2 komentarzy “Szybkie bułki z makiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 69 = 72

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital