Mini ptysie z kremem pomarańczowo – piernikowym

 

(czas przygotowania około 1h)

Ptysie w wersji świątecznej? Czemu nie! Mini ptysie z kremem pomarańczowopiernikowym łączą w sobie słodycz, piękny aromat pomarańczy i świąteczny zapach piernika 🙂

Składniki:

  1. ciasto parzone na mini ptysie:
  2. 125g masła
  3. szklanka wody
  4. 4 jajka
  5. 1 szklanka mąki pszennej

krem pomarańczowo – piernikowy:

  1. 450 ml mleka
  2. 80g mąki
  3. 150g drobnego cukru
  4. 1 jajko
  5. 50 ml soku z pomarańczy
  6. otarta skórka z 1 pomarańczy
  7. 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika

Przygotowanie:

ciasto parzone na mini ptysie:

w garnku zagotowujemy wodę z masłem. Do wrzątku dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy ciasto będzie miało szklisty kolor – odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy chłodne ciasto z jajkami. Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem, ew. wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy/worka cukierniczego wyciskamy ciasto parzone (w sporych odstępach). Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu ptysie kroimy na pół lub robimy w nich dziurkę aby wypełnić je kremem.

krem pomarańczowo – piernikowy:

połowę mleka podgrzewamy w garnku. W większej misce łączymy wszystkie pozostałe składniki. Musimy je wymieszać bardzo dokładnie aby nie było grudek. Gdy to osiągniemy dodajemy je do reszty mleka i gotujemy jak budyń na wolnym ogniu, cały czas mieszając aby krem się nie przypalił.

mini ptysie z kremem pomarańczowo – piernikowym

Wykładamy krem pomarańczowopiernikowy na przekrojone mini ptysie (lub do nich) – również za pomocą szprycy, najlepiej z końcówką gwiazdki.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

74 − 67 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital