Mini ptysie z kremem pomarańczowo – piernikowym


x

Normalny

Przystępny


Ptysie w wersji świątecznej? Czemu nie! Mini ptysie z kremem pomarańczowo – piernikowym łączą w sobie słodycz, piękny aromat pomarańczy i świąteczny zapach piernika 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
45 min 25 min 1 h 10 min
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 25 min
Gotowe 1 h 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

Ciasto parzone na mini ptysie:

  • masło - 125 g

  • woda - 1 szklanka

  • jajka - 4 sztuki

  • mąka pszenna - 1 szklanka

Krem pomarańczowo – piernikowy:

  • mleko - 450 ml

  • mąka - 80 g

  • drobny cukier - 150 g

  • jajka - 1 sztuka

  • sok z pomarańczy - 50 ml

  • starta skórka z pomarańczy - 1 łyżka

  • przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto parzone na mini ptysie:

W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Do wrzątku dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy ciasto będzie miało szklisty kolor – odstawiamy do ostygnięcia.

Następnie miksujemy chłodne ciasto z jajkami. Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem, ew. wykładamy papierem do pieczenia.

Za pomocą szprycy/worka cukierniczego wyciskamy ciasto parzone (w sporych odstępach). Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach.

Po upieczeniu ptysie kroimy na pół lub robimy w nich dziurkę aby wypełnić je kremem.

Krem pomarańczowo – piernikowy:

Połowę mleka podgrzewamy w garnku. W większej misce łączymy wszystkie pozostałe składniki. Musimy je wymieszać bardzo dokładnie aby nie było grudek.

Gdy to osiągniemy dodajemy je do reszty mleka i gotujemy jak budyń na wolnym ogniu, cały czas mieszając aby krem się nie przypalił.

Wykładamy krem pomarańczowo – piernikowy na przekrojone mini ptysie (lub do nich) – również za pomocą szprycy, najlepiej z końcówką gwiazdki.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.