Proste rogale


x

Normalny

Tani


Domowe rogale z wędliną, serkiem, a może na słodko? Jak lubicie najbardziej? 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
45 min 18 min 1 h 3 min
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 18 min
Gotowe 1 h 3 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
8

  • mąka - 500 g

  • mleko - 180 ml

  • jajko - 1 sztuka

  • świeże drożdże - 25 g

  • masło - 70 g

  • cukier - 3 łyżeczki

  • sól - 3/4 łyżeczki

  • jogurt naturalny - 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania rogali - 1 sztuka

PRZYGOTOWANIE

W miseczce mieszamy pokruszone drożdże, jogurt, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i 4 łyżki ciepłego (nie gorącego!) mleka. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozpuszczone masło, sól, jajko, pozostały cukier, mleko oraz rozczyn.

Zaczynamy wyrabiać ciasto na rogale (możemy robić to ręcznie lub użyć robota kuchennego). Jeśli ciasto będzie suche możemy dodać odrobinę mleka.

Wyrobione ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Większą miskę oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto na rogale, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby powiększyło swoją objętość.

Po tym czasie dzielimy je na 2 części, każdą wałkujemy na na cienki placek i kroimy na trójkąty. Każdy trójkąt zawijamy od szerszego do węższego końca. Końce zawijamy do środka.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej w sporych odstępach rogale. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim rogale, a następnie odstawiamy je na około 50 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (u nas tylko góra – dół!). Rogale pieczemy około 18-20 minut i studzimy na kratce.

Uwagi

Czas przygotowania rogali wynosi 45 minut, jednak czas oczekiwania jest dłuższy. Ciasto powinno leżakować w ciepłym miejscu bez przeciągów, aby ładnie wyrosło.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.