Golonka w piwie


x

Normalny

Tani

Bez nabiału

Bez jajek


Jedni nienawidzą inni natomiast kochają, a Wy? My mieliśmy mieszane uczucia, ale golonka w piwie to strzał w dziesiątkę! Polecamy Wam gorąco 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
15 min 2 h 30 min 2 h 45 min
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 2 h 30 min
Gotowe 2 h 45 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
2

  • golonki - 2 sztuki

  • jasne piwo - 300 ml

  • cebule - 2 sztuki

  • musztarda - 1 1/2 łyżki

  • sól - 1 łyżeczka

  • pieprz grubo mielony

  • zioła prowansalskie - 1 szczypta

  • wędzona papryka - 1 szczypta

  • smalec

PRZYGOTOWANIE

Golonki myjemy i osuszamy. W miseczce mieszamy musztardę, sól, pieprz, zioła, wędzoną paprykę. Golonki nacinamy nożem, nacieramy marynatą, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia cebulę kroimy w pióra i dodajemy do niej nadmiar marynaty z golonek. Golonki natomiast smażymy na smalcu. Gdy będą mocno przyrumienione dodajemy do nich cebulę z marynatą i jeszcze chwilę podsmażamy.

Następnie całość zalewamy piwem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 2-2,5h (sprawdzamy czy golonki są miękki, w razie czego trzymamy je dłużej).

Golonka w piwie powinna być podawana z chlebem i chrzanem!

Uwagi

Do smażenia i duszenia najlepsze będzie naczynie z grubym dnem. Musimy także kontrolować czy nasze piwo nie wyparowało, w razie czego dodajemy odrobinę więcej. Jeśli golonki są spore to możemy dodać więcej musztardy.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.