Faworki (chrust)


x

Normalny

Przystępny


Karnawał i tłusty czwartek nie może obyć się bez tego przysmaku! Zapraszamy serdecznie na faworki (chrust)!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
1 h 20 min
Przygotowanie 1 h 20 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
50

  • mąka pszenna - 400 g

  • jajko - 1 sztuka

  • żółtka - 5 sztuk

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • śmietana (kwaśna i gęsta) - 5 łyżek

  • cukier puder - 1 1/2 łyżki

  • spirytus - 1 łyżka

  • sól - 1 szczypta

  • smalec lub olej - 2 l

  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy sól i mieszamy.

Jajka i żółtko powinny być w temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy do nich cukier puder i miksujemy około 10 minut do uzyskania jajecznej piany.

Gotową pianę delikatnie łyżką łączymy z mąką i dodajemy spirytus oraz śmietanę. Całość miksujemy i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto na faworki zawijamy folią spożywczą i zostawiamy na kwadrans. Następnie układamy je na stolnicy i wałkujemy na płasko, składamy, uderzamy kilkukrotnie wałkiem i powtarzamy czynność przez około 10 minut. Dzięki temu nasze ciasto będzie kruche i dobrze napowietrzone.

Bierzemy pierwszą porcje ciasta (pozostałą cześć przykrywamy folią spożywczą) i wałkujemy na cieniutki placek. Kolejno wycinamy nożem prostokątne paseczki (nie za duże) i w środku je nacinamy aby móc przewlec jeden z końców.

Gotowe faworki odkładamy pod ściereczkę.

W garnku rozgrzewamy smalec lub olej, smażymy faworki na złoty kolor z każdej ze stron, następnie wyciągamy je łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym.

Faworki podajemy oprószone cukrem pudrem.

Uwagi

Jeśli robimy faworki po raz pierwszy to na początku usmażmy jednego żeby zobaczyć ile miejsca w garnku zajmie i aby się z tą czynnością oswoić 😉 Kolejno możemy już wrzucać po kilka do smażenia.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.