Kremowe parpadelle z pieczarkami


x

Łatwy

Przystępny


Prosty, szybki i efektowny obiad? To z pewnością kremowe parpadelle z pieczarkami i szałwią 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
25 min
Przygotowanie 25 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • makaron parpadelle - 250 g

  • pieczarki (mogą być też inne grzyby) - 500 g

  • śmietanka (30%) - 50 ml

  • cebula - 1 sztuka

  • czosnek (ząbki) - 3 sztuki

  • masło - 1 łyżka

  • listki szałwii (ilość wedle uznania)

  • sól

  • pieprz

  • sok z cytryny do zakwaszenia

  • parmezan (lub inny ulubiony ser) do posypania parpadelle

PRZYGOTOWANIE

Cebulę drobiono siekamy i smażymy na maśle wraz z 2-3 drobno posiekanymi listkami szałwii.

Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku, mieszamy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i dodajemy do cebuli.

Gdy grzyby zaczną wydzielać soki, doprawiamy je solą, pieprzem i dodajemy pozostały, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i smażymy przez chwilę.

Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy śmietankę i dusimy przez chwilę. Próbujemy sos, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny aby odrobinę go zakwasić.

W małym rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy przez krótką chwilę kilka listków szałwii (będzie nam potrzebna do dekoracji, ale z uwagi na swój specyficzny smak ilość dobieramy indywidualnie).

Makaron parpadelle gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Parpadelle podajemy z kremowym sosem, przyozdobione podsmażoną szałwią i posypane parmezanem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.