
(czas przygotowania 10 minut + pieczenie)
Przyjemy i błyskawiczny deser dla miłośników kokosa 😉 Zapraszamy na kokosanki z czekoladą!
Składniki:
- 6 białek
- 6 łyżek cukru (może być ksylitol)
- 300g wiórków kokosowych
- szczypta soli
- czekolada mleczna
Przygotowanie:
białka ubijamy z solą na sztywną pianę, następie dodajemy cukier (ksylitol). Gdy masa na kokosanki będzie szklista wyłączmy mikser, wsypujemy wiórki kokosowe i całość mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Kokosanki nakładamy łyżką na blaszkę w odstępach. Pieczemy około 20 minut do zarumienienia.
Gdy kokosanki ostygną, rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i maczamy ich spody. Odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!
Mniami! Ale smacznie wyglądają 🙂 Pozdrawiam!