Piernik zabużański


x

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału


Przepis stary jak świat, ale piernik wychodzi z niego zawsze idealny 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 50 min 1 h 10 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
Gotowe 1 h 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
16

  • jajka - 8 sztuk

  • cukier - 1/2 szklanki

  • miód płynny - 1 szklanka

  • olej - 3/4 szklanki

  • ocet - 1 łyżka

  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki

  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki

  • mąka pszenna/żytnia - 400 g

  • przyprawa do piernika - 1 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • ulubiona marmolada

  • czekolada

PRZYGOTOWANIE

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na gładką, jasną masę, następnie wlewać małym strumieniem olej i dalej ucierać, aż do uzyskania puszystej masy.

Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawą i dodać do utartej masy. Utrzeć do uzyskania jednolitej konsystencji, dodać ocet i na koniec ubitą wcześniej pianę z białek.

Piernik wylać na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok. 50 min w temp. 160- 170 st. na ciemnozłoty kolor.

Po upieczeniu i ostygnięciu piernik można przełożyć marmoladą i polać polewą czekoladową.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.