Piernik zabużański
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Przepis stary jak świat, ale piernik wychodzi z niego zawsze idealny 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 50 min | 1 h 10 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 50 min |
Gotowe | 1 h 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
16 |
jajka - 8 sztuk
cukier - 1/2 szklanki
miód płynny - 1 szklanka
olej - 3/4 szklanki
ocet - 1 łyżka
soda oczyszczona - 2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
mąka pszenna/żytnia - 400 g
przyprawa do piernika - 1 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
ulubiona marmolada
czekolada
PRZYGOTOWANIE
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na gładką, jasną masę, następnie wlewać małym strumieniem olej i dalej ucierać, aż do uzyskania puszystej masy.
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawą i dodać do utartej masy. Utrzeć do uzyskania jednolitej konsystencji, dodać ocet i na koniec ubitą wcześniej pianę z białek.
Piernik wylać na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok. 50 min w temp. 160- 170 st. na ciemnozłoty kolor.
Po upieczeniu i ostygnięciu piernik można przełożyć marmoladą i polać polewą czekoladową.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!