Spaghetti z suszonymi pomidorami

 

(czas przygotowania około 25 minut)

Makarony kochamy pod każdą postacią, a ta wersja ostatnio gości u nas często! Zapraszamy na spaghetti z suszonymi pomidorami 🙂

Polecamy także kremowe parpadelle z pieczarkami – przepis znajdziecie tutaj oraz spaghetti z krewetkami – przepis tutaj 🙂

Składniki:

  1. 250g makaronu do spaghetti
  2. 200g mięsa mielonego z indyka (może być też wieprzowe)
  3. 2 kartoniki pomidorów (albo puszki)
  4. 1 papryka
  5. 1 cebula
  6. pół małej cukinii
  7. pół słoiczka suszonych pomidorów
  8. 4 ząbki czosnku
  9. zioła prowansalskie
  10. papryka ostra
  11. parmezan do posypania spaghetti
  12. garść startego sera (może być gouda)
  13. oliwa z oliwek
  14. sól
  15. pieprz

Przygotowanie:

cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Gdy się zeszkli dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy i smażymy około minutę. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy 2-3 minuty. Kolejno dodajemy mielone mięso. Całość doprawiamy solą, pieprzem, ziołami. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy pomidory i pozostały przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy. Cukinię kroimy wzdłuż, a następnie na plasterki, suszone pomidory natomiast w paseczki. Dodajemy do sosu na spaghetti. Gotujemy przez kilka minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu aby był al dente, odcedzamy go, przepłukujemy zimną wodą i dodajemy do sosu wraz z garścią startego sera. Podsmażamy przez chwilkę.

Spaghetti z suszonymi pomidorami serwujemy oprószone parmezanem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

4 komentarzy “Spaghetti z suszonymi pomidorami

  1. Ciekawy przepis, uwielbiam makarony, a także suszone pomidory, na pewno przetestuję przepis w niedalekiej przyszłości.
    Jedna uwaga techniczna odnośnie gotowania makaronu do spaghetti (czy innych sosów) – NIE powinno się go spłukiwać zimną wodą po zagotowaniu! Pozbywamy się w ten sposób soli (utrata smaku) oraz skrobi przez co sos nie przywiera dobrze do makaronu.
    Opłukiwanie makaronu zimną wodą to polski wynalazek, włoski kucharz dostałby zawału jakby to zobaczył, a w końcu makarony z sosem to włoskie specjały 🙂
    Gotujcie makaron na końcu, aby nie musiał czekać i można go było tylko odcedzić, polać sosem i podać na stół 🙂

     
    • O proszę, zatem następnym razem nie będziemy przepłukiwali zimną wodą. Bardzo dziękujemy za cenną wskazówkę i pozdrawiamy ciepło 🙂

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

37 + = 39

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital