Focaccia z pomidorami


x

Normalny

Tani

Bez nabiału

Bez jajek


Kwintesencja włoskiej kuchni czyli prostota i rewelacyjny smak! Dzisiaj u nas króluje focaccia z pomidorami 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 15 min 45 min
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 15 min
Gotowe 45 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • mąka - 500 g

  • drożdże świeże - 50 g

  • ciepła woda - 250 ml

  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

  • cukier - 1 łyżeczka

  • sól - 3/4 łyżeczki

  • pomidorki koktajlowe - 5 sztuk

  • oregano - 1 szczypta

  • czosnek granulowany - 1 szczypta

  • sól gruboziarnista - 1 szczypta

  • oliwa z oliwek (do posmarowania)

PRZYGOTOWANIE

W większym kubku lub miseczce umieszczamy drożdże, dodajemy cukier, 2 łyżki wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około kwadrans w ciepłe miejsce aby drożdże podwoiły swoją objętość.

Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy 3 łyżki oliwy, łyżeczkę soli, wyrośnięte drożdże i wodę (nie całą od razu tylko stopniowo!). Składniki mieszamy drewnianą łyżką, aż utworzą ciasto.

Czasami będzie konieczne dodanie odrobimy więcej lub mniej wody, dlatego musimy dolewać ją stopniowo i kontrolować konsystencję.

Następnie blat lub stolnicę posypujemy mąką, przekładamy ciasto i wyrabiamy je przez 10 minut, pod koniec uderzając nim mocno o blat aby się napowietrzyło. Jeśli zobaczymy pęcherzyki to znaczy, że robimy to dobrze 🙂

Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy je na stolnicę i zagniatamy przez 2-3 minuty.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, a blaszkę smarujemy oliwą. Pomidorki kroimy na połówki.

Foccacie rozciągamy tak aby miała około 1cm grubości i układamy na blaszce. Smarujemy ją oliwą i robimy wgłębienia, w które wkładamy pomidorki.

Całość posypujemy gruboziarnistą solą (uwaga aby nie przesadzić!), oregano i szczyptą czosnku granulowanego.

Pieczemy 15 minut. Jeśli focaccia jest blada to dopiekamy. Prawidłowo powinna być przyrumieniona.

Focaccia z pomidorami powinna być podawana z oliwą (np. czosnkową).


Podziel się swoją opinią!

1 komentarz

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Zuza 3 lata temu
Na jakiej wielkości blaszkę przewidziany jest przepis?
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.