Racuchy żytnie z jabłkami


x

Łatwy

Tani


Pyszny deser w zdrowszej odsłonie, który robi się dosłownie 5 minut 🙂 Zapraszamy na racuchy żytnie z jabłkami!

3 z 5 (2 głosy)

3 z 5 (2 głosy)

Przygotowanie
15 min
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
7

  • mąka żytnia - 1/2 szklanki

  • mleko - 1/2 szklanki

  • jajko - 1 sztuka

  • jabłko - 1 sztuka

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • cynamon - 1/2 łyżeczki

  • miód - 1 łyżka

  • olej (opcjonalnie) - 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Umieszczamy je w misce i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię (jeśli mamy teflonową do której nic nie przywiera nie musimy używać tłuszczu, lub możemy dać go odrobinę) z tłuszczem i za pomocą małej chochelki nalewamy masę na racuchy – ich wielkość zależy od naszej preferencji.

Racuchy smażymy na złoty kolor z każdej strony. Jeśli używaliśmy oleju to ściągamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Racuchy żytnie z jabłkami podajemy oprószone cukrem pudrem lub jeśli wolimy to np. z dodatkiem syropu klonowego.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.