Tort malinowy

 

(czas przygotowania około 30 minut + pieczenie i czekanie, aż masa stężeje)

Zapraszamy na pyszny i lekki tort malinowy, który z pewnością szybko stanie się Waszym ulubionym!

 

Składniki:

biszkopt:

  1. 6 jajek
  2. 30 dag cukru
  3. 15 dag mąki ziemniaczanej
  4. 15 dag mąki pszennej
  5. 1 łyżka proszku do pieczenia
  6. 6 łyżek gorącej wody

malinowa pianka:

  1. 500 ml śmietanki kremówki 36% (musi być dobrze schłodzona)
  2. 1 płaska łyżka cukru pudru
  3. 2 malinowe galaretki
  4. 400g mrożonych malin
  5. 350 ml wrzątku

dodatkowo:

  1. czekolada mleczna (może być gotowa polewa)
  2. odrobina mleka
  3. opcjonalnie pokruszone bezy do dekoracji

 

Przygotowanie:

biszkopt:

do białek wlewamy gorącą wodę, ubijamy na sztywną pianę. Na przemian dodajemy żółtko z cukrem do ubitej piany. Następnie powoli dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wylewamy masę na blachę i pieczemy 30-40 min w temperaturze 160 stopni.

Malinowa pianka:

galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzątku. W misce umieszczamy mrożone maliny i blendujemy je z gorącą galaretką. Śmietanę kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę, następnie na wolnych obrotach łączymy ją z malinami.

Tort malinowy:

biszkopt kroimy na dwie części i przekładamy go malinową pianką. Tort malinowy odstawiamy na kilka godzin do lodówki aby masa stężała. W kąpieli wodnej rozpuszczamy z odrobiną mleka czekoladę. Następnie polewamy nią tort i ozdabiamy pokruszonymi bezami (opcjonalnie)

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

3 komentarzy “Tort malinowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 + 1 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital