Pudding ryżowy


x

Łatwy

Tani

Bezglutenowe

Bez jajek


Dla niektórych wspomnienie z dzieciństwa, dla nas pudding ryżowy to pomysł na pyszne śniadanie lub lunch, zwłaszcza że jego smak możemy modyfikować poprzez ulubione dodatki 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
5 min 25 min 30 min
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 25 min
Gotowe 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • ryż - 1/2 szklanki

  • mleko - 2 1/2 szklanki

  • masło - 1/2 łyżki

  • miód/ksylitol/stewia - 1 łyżka

  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki

  • sól - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Do garnka wsypujemy ryż, dodajemy mleko, masło, sól, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia co chwilę mieszając.

Następnie ściągamy pokrywkę i gotujemy około 20 minut lub nieco dłużej, tak aby ryż był miękki.

Kolejno dodajemy miód/ksylitol/stewię i esencję waniliową.

Pudding ryżowy powinien już być dosyć gęsty, a zgęstnieje jeszcze bardziej podczas stygnięcia. Próbujemy jego smak, w razie czego dosładzamy.

Gotowy pudding ryżowy podajemy z ulubionymi owocami lub innymi dodatkami.

Uwagi

Jako dodatków możemy użyć przykładowo: cynamon, rodzinki, orzechy, owoce, syrop klonowy, kawałki gorzkiej czekolady itp.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.