Pieczony kalafior
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Pieczony kalafior ma dosyć intensywny ale naprawdę pyszny smak. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do obiadu, kanapek czy też baza do zupy 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
5 min | 20 min | 25 min |
Przygotowanie | 5 min |
Pieczenie | 20 min |
Gotowe | 25 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
kalafior (główka) - 1 sztuka
sól
pieprz
czosnek granulowany
papryka słodka/ostra/wędzona
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki.
W filiżance mieszamy oliwę z oliwek z przyprawiamy. Następnie wylewamy je na kalafiora i całość mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kalafiora układamy na blaszkę i pieczemy przez około 20 minut co jakiś czas obracając. W razie potrzeby możemy piec go dłużej lub na ostatnie 5 minut ustawić na górne grzanie.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!