Przystawka z krewetkami


x

Łatwy

Drogi

Bezglutenowe

Bez jajek


Wykwintnie, a zarazem prosto i naprawdę pysznie 🙂 Przystawka z krewetkami prezentuje się naprawdę fajnie, a smak z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym owoce morza. A Wy lubicie takie smaki?

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
30 min
Przygotowanie 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • krewetki tygrysie - 10 sztuk

  • ryż - 50 g

  • czosnek (ząbki) - 3 sztuki

  • białe wytrawne wino - 100 ml

  • papryczka chili - 1/2 sztuki

  • natka pietruszki - 3 łyżki

  • masło

  • sól

  • kurkuma - 1/4 łyżeczki

Dodatkowo:

  • świeży ogórek

PRZYGOTOWANIE

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu w wodzie z kurkumą, dzięki czemu nabierze ładnego koloru.

Krewetki oczyszczamy, usuwamy z nich czarny sznureczek (jelito) i osuszamy.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane chilli.

Następnie układamy krewetki, smażymy minutę, wlewamy wino, redukujemy (odparowujemy), obracamy krewetki na drugą stronę i także smażymy minutę.

Do przystawki dodajemy posiekaną pietruszkę, łyżeczkę masła i smażymy jeszcze przez minutę. Na koniec krewetki doprawiamy solą i ściągamy z patelni.

Na talerz wyglądamy ryż za pomocą krążka kuchennego lub robimy „babkę” nakładając ryż do filiżanki.

Na niego łyżką nakładamy sos i krewetki. Talerz ozdabiamy kawałkami ogórka, który nada lekkości, świeżości i stanowi fajne odbicie smaku.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.