Dżem agrestowy


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Sezon na przetwory w pełni, dlatego również zapraszamy na pyszny dżem agrestowy! Oczywiście dużo zależy od tego jak słodkie są owoce, dlatego ilość cukru możemy zmniejszyć lub zwiększyć według potrzeb!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
15 min 1 h 1 h 15 min
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 1 h
Gotowe 1 h 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
8

  • agrest - 1 kg

  • cukier - 450 g

  • woda - 200 ml

  • sok z cytryny - 40 ml

PRZYGOTOWANIE

Agrest dokładnie myjemy i oczyszczamy z ogonków.

Cukier oraz wodę umieszczamy w garnku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru (oczywiście kontrolujemy nasz syrop cukrowy i mieszamy aby się nie przypalił).

Następnie dodajemy agrest oraz sok z cytryny.

Dżem z agrestu smażmy około godziny od momentu zagotowania i sprawdzamy jaką ma konsystencje, jeśli nam odpowiada to wyłączamy palnik. Jeśli nie, możemy potrzymać go na ogniu jeszcze kilka minut.

Zanim zdecydujemy się wyłączyć palnik próbujemy dżem i w razie potrzeby dosładzamy.

Gotowy dżem agrestowy serwujemy bezpośrednio po ostudzeniu ze świeżym pieczywem lub pasteryzujemy w słoikach na zimę!

Uwagi

Oczywiście pamiętamy o mieszaniu dżemu podczas smażenia, aby się nie przypalił! Jeśli mamy ochotę możemy także dodać do dżemu szczyptę wanilii lub cynamonu. Z podanej ilości wyjdzie około 800-900 ml dżemu z agrestu.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.