Pstrąg pieczony
Łatwy
Drogi
Bezglutenowe
Bez jajek
Bardzo aromatyczny pstrąg pieczony, świetnie sprawdzi się dla osób będących na diecie! Łatwy w przygotowaniu, a smakuje niezwykle wykwintnie 🙂 Wybierając rybę pamiętajmy aby miała jasne skrzela, błyszczącą skórę i przeźroczyste wypukłe oczy – wtedy z pewnością będzie świeża i pyszna! Jeśli bardzo liczysz się z kaloriami i wolisz unikać tłuszczu to rybę można piec bez dodatku masła/oliwy!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 15 min | 25 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 15 min |
Gotowe | 25 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
wypatroszone pstrągi (każdy powinien mieć ok 30g) - 4 sztuki
czosnek (ząbki) - 8 sztuk
cytryna - 2 sztuki
natka pietruszki (pęczek) - 1 sztuka
koperek (pęczek) - 1 sztuka
masło - 4 łyżeczki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Pstrągi dokładnie myjemy z zewnątrz i w środku, osuszamy, a następnie układamy na papierze do pieczenia – każdą na osobnym kawałku. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i kroimy w plasterki.
W środku każdą z ryb solimy (wg upodobań), dokładamy kilka gałązek pietruszki, koperku, plasterki cytryny i obrane ząbki czosnku.
Na rybie również układamy plasterki cytryny, posypujemy pieprzem, solą i rozsmarowujemy (w miarę możliwości) łyżeczkę masła.
Pstrągi zawijamy w papier – możemy również związać go na końcach i układamy na blaszce. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Pstrąg pieczony powinien być podawany z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!