Szybka i prosta zupa czosnkowa z grzankami

 

V Ten przepis jest bez jajek

 

(porcja dla czterech osób, czas przygotowania ok 15 – 20 minut)

Jeśli zostało Wam trochę rosołu z niedzielnego obiadu, nie chcecie go marnować, a perspektywa gotowania po raz kolejny pomidorowej Was nie przekonuje to mamy rozwiązanie – szybka i prosta zupa czosnkowa z grzankami 🙂

Składniki:

  1. 2 litry aromatycznego rosołu
  2. 5 większych ząbków czosnku
  3. grzanki gotowe bądź 4 kromki chleba (osoby z nietolerancją powinny się upewnić, że chleb nie zawiera jajek)
  4. ser żółty – 4 plastry bądź kawałek do starcia
  5. oliwa z oliwek
  6. pieprz

Przygotowanie:

Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę/posiekać. W większym garnku rozgrzać oliwę i wsypać czosnek. Gdy czosnek się zarumieni, wlewamy rosół i czekamy aż się zagotuje. Doprawiamy pieprzem. Trzemy na tarce ser żółty, bądź kroimy w kostkę plastry. Zupa czosnkowa powinna być podawana z grzankami i posypana żółtym serem.

Ważne!

1.Jeśli nie mamy gotowych grzanek to kroimy chleb w kostkę i wsadzamy go do piekarnika ustawionego na 200 stopni i czekamy, aż się zarumieni.

Smacznego!!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

72 + = 79

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital