Limoncello

 

(czas przygotowania 25 dni)

Rewelacyjny i prosty w przygotowaniu Sycylijski likier Limoncello. Jednym słowem odrobina włoskiego słońca w kieliszku 🙂

Składniki:

  1. 500ml spirytusu
  2. 500ml wody
  3. 500g cukru
  4. 8 średniej wielkości cytryn

Przygotowanie:

Cytryny sparzamy lub myjemy w gorącej wodzie. Ścieramy z nich skórkę i umieszczamy w dużej butelce lub słoju, zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odkładamy w ciemne miejsce na 10 dni. Codziennie potrząsamy butelką/słojem! Następnie przecedzamy spirytus i wyrzucamy skórki cytryn. Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy powstały syrop cukrowy ze spirytusem i limoncello odstawiamy na 14 dni. Po tym czasie likier należy przefiltrować (najlepiej używając filtrów do kawy) i rozlać do butelek.

Likier limoncello podajemy mocno schłodzony!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

20 + = 26

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital