
(czas przygotowania około 1h, porcja dla 2 osób)
Zapraszamy na prosty przepis na soczystego łososia. Pyszną rybę polecamy podawać z delikatną sałatką z warzyw 🙂
Jeśli kochasz ryby to zapraszamy również na pieczonego pstrąga i aromatycznego dorsza w parmezanowej panierce!
Składniki:
- 300g łososia
- szczypta pieprzu cytrynowego
- szczypta czosnku granulowanego
- 1 cytryna
- oliwa z oliwek
- 100g soli
Przygotowanie:
Do miski wlewamy chłodną wodę i rozpuszczamy w niej sól. Moczymy w niej łososia przez około 10-15 minut. Następnie wyciągamy rybę i marynujemy ją pół godziny w oliwie, pieprzu i czosnku. Łososia pieczemy na papierze do pieczenia przez 8 minut w temperaturze 220 stopni, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i ponownie pieczemy 8 minut.
Rybę serwujemy z lekką sałatką z warzyw i cytryną.
Smacznego!