Babka pomarańczowa

 

(czas przygotowania około 1h , porcja na foremkę 2l)

Pyszna alternatywa dla klasycznej babki cytrynowej! Miękka i aromatyczna babka pomarańczowa – zapraszamy do spróbowania!

Składniki:

Ciasto:

  1. 25dag mąki pszennej
  2. 25 dag maki ziemniaczanej
  3. 25dag cukru
  4. 20dag masła
  5. 4 jajka
  6. 1 pomarańcza
  7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. szczypta soli
  9. tłuszcz do smarowania formy

Lukier:

  1. 10 czubatych łyżek cukry pudru
  2. 2 łyżki gorącej wody
  3. 2 łyżki soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Ciasto:

pomarańczę myjemy i sparzamy, następnie ścieramy z niej skórkę na małych oczkach tarki i wyciskamy sok. Masło (miękkie) i cukier ucieramy ma puszystą masę. Powoli dodajemy jajka, sok z pomarańczy i ucieramy. Następnie przesiewamy przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy razem ze skórką z pomarańczy i szczyptą soli. Całość mieszamy łyżką.

Formę do babki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wlewamy masę. Babkę pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Lukier:

Wyciśnięty sok z pomarańczy mieszamy dokładnie z cukrem pudrem i wodą.

Babkę pomarańczową serwujemy polaną lukrem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

÷ 1 = 4

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital