Zupa gulaszowa


x

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Tradycyjna zupa gulaszowa – pachnąca papryką i dobrze przyprawiona! Zapraszamy do spróbowania!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
30 min 1 h 30 min 2 h
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 1 h 30 min
Gotowe 2 h

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • łopatka wieprzowa - 350 g

  • bulion warzywny lub mięsny - 4 szklanki

  • cebula - 1 sztuka

  • papryka czerwona - 1 sztuka

  • pomidory - 700 g

  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki

  • ziemniaki - 1 sztuka

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • czerwona papryka słodka - 1 łyżeczka

  • papryka wędzona - 1 łyżeczka

  • papryka ostra - 1 łyżeczka

  • tymianek - 1 łyżeczka

  • liść lurowy - 2 sztuki

  • ziele angielskie - 2 sztuki

  • masło - 3 łyżki

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

W garnku smażymy na maśle cebulę i przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w kostkę czosnek.

Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Gdy już je obsmażymy z każdej strony to dodajemy paprykę słodką, ostrą, wędzoną i tymianek. Wszystko mieszamy i smażymy 2 minuty.

Po tym czasie wlewamy gorący bulion, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

Pomidory pozbawiamy nasion i wraz z przecierem pomidorowym dodajemy do gulaszu. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i gotujemy około 1 godzinę pod przykryciem.

Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę i gotujemy do miękkości około 30-35 minut.

Zupa gulaszowa może być podawana z chlebem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.