Panna cotta z karmelem
Normalny
Tani
Bezglutenowe
Bez jajek
Panna cotta z karmelem to delikatny i rozpływający się w ustach deser. Zapraszamy do spróbowania!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
5 min | 25 min | 30 min |
Przygotowanie | 5 min |
Gotowanie | 25 min |
Gotowe | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
6 |
Panna cotta:
śmietanka kremówka 36% - 500 ml
mleko 3.2% - 500 ml
cukier - 4 łyżki
żelatyna - 3 łyżeczki
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
zimna woda (do cukru) - 2 łyżki
zimna woda (do żelatyny) - 4 łyżki
Sos karmelowy:
śmietanka kremówka 36% - 250 ml
cukier - 6 łyżek
woda - 4 łyżki
PRZYGOTOWANIE
Panna cotta:
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Mleko, śmietankę kremówkę, esencję waniliową wlewamy do garnka i gotujemy około 10-12 minut od momentu wrzenia.
Cukier z odrobiną wody rozpuszczamy w małym rondelku (nie mieszając) i gdy będzie miał złoty kolor wlewamy go powoli do gotującej się śmietanki, cały czas intensywnie mieszając.
Całość zdejmujemy z gazu i powoli dodajemy żelatynę, mieszamy.
Gdy składniki dobrze się połączą, panna cottę przelewamy do małych miseczek i chłodzimy całą noc w lodówce.
Sos karmelowy:
Cukier z wodą karmelizujemy podobnie jak wcześniej (pamiętając aby nie mieszać), gdy będzie miał złoty kolor dodajemy śmietankę i intensywnie mieszamy.
Gładki sos karmelowy odstawiamy do ostygnięcia.
Panna cottę wykładamy z miseczek na talerzyki i polewamy sosem karmelowym.
Uwagi
Do karmelizowania cukru używamy rondelka z grubym dnem i robimy to na małym ogniu!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!