Pierogi z bobem
Normalny
Drogi
Pierogi lubią chyba wszyscy, ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami… aż ślinka cieknie. Dzisiaj zapraszamy na sezonowe pierogi z bobem!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
1 h |
Przygotowanie | 1 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
6 |
Ciasto na pierogi:
mąka pszenna - 1 kg
letnia woda - 3/4 l
jajko - 1 sztuka
olej lub oliwa z oliwek - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
Farsz:
ser ricotta - 150 g
bób (ugotowany, bez skórki, rozgnieciony widelcem) - 300 g
szpinak - 2 garście
czosnek (ząbki) - 3 sztuki
sól
pieprz
zioła prowansalskie (opcjonalnie)
masło
PRZYGOTOWANIE
Ciasto na pierogi:
Mąkę wsypujemy do miski, odsypujemy 3/4 szklanki. Robimy dołek i wbijamy do niego jajko.
Posypujemy wszystko solą. Zagniatamy ciasto, dolewając wodę małymi porcjami.
Gdy kula ciasta będzie uformowana dodajemy olej i zagniatamy do jego wchłonięcia.
Otaczamy kulę ciasta mąką (dość szybko robi się rzadkie i mokre).
Farsz:
Szpinak blanszujemy i ostygnięty drobno siekamy.
Zblendowany lub rozgnieciony widelcem bób łączymy ze szpinakiem, serem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Farsz doprawiamy do smaku przyprawami.
Pierogi z bobem:
Wałkujemy nieduże porcje ciasta na grubość ok. 2 -3 mm, wykrawamy krążki.
Nakładamy łyżeczką farsz, zalepiamy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia.
Po wyciągnięciu z wrzątku pierogi polewamy roztopionym masłem, aby się nie pozlepiały.
Pierogi z bobem podajemy same, ze śmietaną, oliwą ziołową czy jogurtem naturalnym.
Następnego dnia odsmażone na patelni także smakują wyśmienicie 🙂
Uwagi
Gdy ciasto na pierogi zbyt mocno lepi się do rąk, dodajemy odrobinę mąki i zagniatamy.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!