Kruche rogaliki na drożdżach


x

Normalny

Przystępny


Zapraszamy na pyszne kruche rogaliki na drożdżach, które są zarazem kruche jak i mięciutkie 🙂 A czekolada dodaje im charakteru!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
1 h 15 min 1 h 15 min
Przygotowanie 1 h
Pieczenie 15 min
Gotowe 1 h 15 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
20

  • masło - 100 g

  • mąka pszenna - 250 g

  • drożdże świeże - 25 g

  • mleko 3.2% - 1/4 szklanki

  • jajko - 1 sztuka

  • cukier puder - 3 łyżki

  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka

  • krem czekoladowy typu nutella

  • orzechy laskowe - 20 sztuk

  • czekolada mleczna - 50 g

PRZYGOTOWANIE

Mleko podgrzewamy aby było ciepłe, ale nie wrzące, dodajemy szczyptę cukru wraz z drożdżami, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 12-15 minut.

Mąkę przesiewamy przez sitko i rozgniatamy/ucieramy z masłem. Jajka ubijamy z cukrem i łączymy z masłem i mąką. Dolewamy esencję waniliową.

Gdy nasze drożdże wyrosną dodajemy je do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto przez kwadrans. Następnie przykryte folią spożywczą chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 3-4 części, rozwałkowujemy i kroimy „jak na pizzę”.

Orzechy laskowe siekamy. Na każdym trójkącie umieszczamy trochę nutelli i orzechów. Zwijamy rogaliki i układamy je na blaszce do pieczenia.

Kruche rogaliki na drożdżach pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.

Rogaliki powinny mieć złoty kolor. Gdy przestygną polewamy je roztopioną czekoladą.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.