Kruche rogaliki na drożdżach
Normalny
Przystępny
Zapraszamy na pyszne kruche rogaliki na drożdżach, które są zarazem kruche jak i mięciutkie 🙂 A czekolada dodaje im charakteru!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
1 h | 15 min | 1 h 15 min |
Przygotowanie | 1 h |
Pieczenie | 15 min |
Gotowe | 1 h 15 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
20 |
masło - 100 g
mąka pszenna - 250 g
drożdże świeże - 25 g
mleko 3.2% - 1/4 szklanki
jajko - 1 sztuka
cukier puder - 3 łyżki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
krem czekoladowy typu nutella
orzechy laskowe - 20 sztuk
czekolada mleczna - 50 g
PRZYGOTOWANIE
Mleko podgrzewamy aby było ciepłe, ale nie wrzące, dodajemy szczyptę cukru wraz z drożdżami, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 12-15 minut.
Mąkę przesiewamy przez sitko i rozgniatamy/ucieramy z masłem. Jajka ubijamy z cukrem i łączymy z masłem i mąką. Dolewamy esencję waniliową.
Gdy nasze drożdże wyrosną dodajemy je do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto przez kwadrans. Następnie przykryte folią spożywczą chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3-4 części, rozwałkowujemy i kroimy „jak na pizzę”.
Orzechy laskowe siekamy. Na każdym trójkącie umieszczamy trochę nutelli i orzechów. Zwijamy rogaliki i układamy je na blaszce do pieczenia.
Kruche rogaliki na drożdżach pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.
Rogaliki powinny mieć złoty kolor. Gdy przestygną polewamy je roztopioną czekoladą.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!