Panierowane udka kurczaka z chili


x

Normalny

Przystępny


Pyszny pomysł na ostre, panierowane udka kurczaka z chili z pewnością rozpali Wasze podniebienia! Zapraszamy serdecznie!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
30 min
Przygotowanie 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
3

  • udka kurczaka - 6 sztuk

  • mleko - 2 łyżki

  • jajka - 2 sztuki

  • mąka pszenna - 1/2 szklanki

  • słodka papryka - 1 łyżeczka

  • ostra papryka - 1 łyżeczka

  • sól - 1/2 łyżeczki

  • suszone płatki chili - 1 łyżeczka

  • czosnek granulowany - 1 łyżeczka

  • płatki kukurydziane (pokruszone) - 1 szklanka

  • olej rzepakowy

Marynata:

  • sok z limonki (cytryny) - 2 łyżeczki

  • oliwa z oliwek - 1 łyżka

  • sól - 1/4 łyżeczki

  • słodka papryka - 1/2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

Marynata:

Składniki ma marynatę czyli sok z limonki, sól, słodką paprykę i oliwę mieszamy i nacieramy nią umyte uda kurczaka. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

Panierowane udka kurczaka z chili:

Jajka mieszamy z mlekiem i odrobiną soli.

Na jednym talerzu mieszamy mąkę z ostrą papryką, słodką papryką, czosnkiem, pozostałą częścią soli, na drugim mieszamy płatki kukurydziane z suszonym chili.

Udka najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku i płatkach z chili.

Kurczaka smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor, odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Panierowane udka kurczaka z chili możemy podawać z frytkami, ziemniakami lub same z sosami.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.