Galette z owocami


x

Normalny

Przystępny


Galette czyli krucha tarta o nieregularnych kształtach rozpływająca się w ustach… Dzisiaj zapraszamy na wersję na słodko!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 35 min 1 h 5 min
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 35 min
Gotowe 1 h 5 min

SKŁADNIKI:

Porcje
6

Ciasto:

  • mąka pszenna - 150 g

  • zimne masło - 100 g

  • sól - 1 szczypta

  • zimna woda - 2 łyżki

  • cukier - 3 łyżki

Galette z owocami:

  • brzoskwinie - 2 sztuki

  • maliny - 1/2 szklanki

  • jagody - 1/2 szklanki

  • jeżyny - 1 garść

  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka

  • cukier - 4 łyżki

  • sok z cytryny - 1/4 łyżeczki

  • jajko - 1 sztuka

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier i pokrojone masło.

Wszystko siekamy lub rozcieramy do uzyskania okruszków ciasta. Następnie dodajemy wodę i zagniatamy ciasto.

Kulkę ciasta wkładamy do lodówki na godzinę.

Galette z owocami:

Brzoskwinie kroimy na plasterki, oprószamy mąką ziemniaczaną, dodajemy cukier (3 łyżki), sok z cytryny i mieszamy.

Następnie dodajemy maliny, jagody, jeżyny i całość delikatnie łączymy.

Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia posypanym mąką (jeżeli ciasto będzie się kleiło możemy dodać więcej mąki), owoce układamy na środku i zawijamy ciasto pozostawiając „owocowe okienko”.

Galette smarujemy jajkiem i posypujemy resztą cukru.

Pieczemy około 30-35 minut na złoty kolor w 200 stopniach.

Galette z owocami możemy podawać z dodatkiem lodów.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.