Chlebek z dyni


x

Normalny

Przystępny

Bez nabiału


Jesień za pasem, a my zapraszamy na aromatyczny chlebek z dyni!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
1 h 45 min 1 h 45 min
Przygotowanie 1 h
Pieczenie 45 min
Gotowe 1 h 45 min

SKŁADNIKI:

Porcje
8

  • dynia - 350 g

  • mąka pszenna - 2 szklanki

  • olej - 1/2 szklanki

  • jajka - 2 sztuki

  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • miód - 3/4 szklanki

  • przyprawa do piernika - 1 1/2 łyżeczki

  • pomarańcza - 1 sztuka

  • sól - 1 szczypta

  • bakalie (opcjonalnie) - 1 garść

PRZYGOTOWANIE

Dynie oczyszczamy z pestek i pieczemy w 180 stopniach, aż będzie miękka. Po wyjęciu z piekarnika obieramy ją ze skórki, rozgniatamy widelcem i pozbywamy się nadmiaru soku.

Rozdzielamy białka do żółtek. Do żółtek dodajemy olej, miąższ z dyni i miód – wszystko dokładnie mieszamy.

Pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej skórkę.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawy, skórkę pomarańczową i opcjonalne bakalie – mieszamy.

Białko z jajek ubijamy na sztywną pianę.

Do masy z dyni dodajemy po trochę ubite białka, mieszamy. Następnie dodajemy powoli mieszankę suchych składników.

Po wymieszaniu całości, chlebek z dyni przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysmarowanej tłuszczem blaszki.

Pieczemy około 45 minut w 170 stopniach. Chlebek z dyni będzie gotowy gdy patyczek będzie suchy.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.