Kurczak teriyaki


x

Normalny

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Dzisiaj wybieramy się do Japonii i zapraszamy na pyszne danie jakim jest kurczak teriyaki! Sama nazwa teriyaki oznacza „błyszczeć”, „świecić” co jest nawiązaniem do wyglądu naszego sosu 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 1 h 1 h 20 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 1 h
Gotowe 1 h 20 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • udka kurczaka zagrodowego - 8 sztuk

  • mąka kukurydziana - 1 łyżka

  • zimna woda - 1 łyżka

  • sok z limonki/cytryny/ocet ryżowy - 50 ml

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • starty imbir - 3 łyżeczki

  • cukier brązowy - 1/2 szklanki

  • sos sojowy (jasny) - 1/2 szklanki

  • sezam - 3 łyżki

  • olej

PRZYGOTOWANIE

Udka kurczaka myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.

Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na małych oczkach tarki.

Do głębszej patelni lub garnka wlewamy sok wyciśnięty z limonki/ cytryny bądź ocet ryżowy, sos sojowy, dodajemy cukier, wodę, mąkę kukurydzianą, imbir i czosnek.

Wszystkie składniki gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż sos zacznie bulgotać i zgęstnieje.

Udka kurczaka polewamy sosem teriyaki, dokładanie mieszamy i pieczemy 60 minut w 220 stopniach, co jakiś czas przewracając mięso i polewając sosem.

Sezam prażymy na suchej patelni, aż zrobi się lekko przyrumieniony.

Kurczak teriyaki serwujemy posypanego prażonym sezamem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.