Falafele – wegańskie kotleciki z ciecierzycy


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bez jajek


Falafele to wegańskie kotleciki z ciecierzycy, które stanowią bardzo popularne danie kuchni arabskiej. Zapraszamy do wypróbowania!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
40 min
Przygotowanie 40 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • ugotowana ciecierzyca - 250 g

  • mąka pszenna - 1/2 szklanki

  • cebula - 1 1/2 sztuki

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • sól - 1 łyżeczka

  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

  • natka pietruszki (pęczek) - 1 sztuka

  • kumin mielony - 1/2 łyżeczki

  • pieprz - 1/4 łyżeczki

  • ostra papryka - 1 szczypta

  • mielona kolendra - 1/4 łyżeczki

  • słodka papryka - 1/4 łyżeczki

  • cynamon - 1 szczypta

  • imbir - 1 szczypta

  • sok z cytryny - 1/2 łyżeczki

  • olej rzepakowy - 500 ml

PRZYGOTOWANIE

Ciecierzycę odcedzamy, dodajemy do niej natkę pietruszki, przyprawy: sól, pieprz, mielony kumin, paprykę słodką, ostrą, cynamon, imbir, kolendrę i całość blendujemy lub rozdrabniamy w malakserze. Nie musi być bardzo drobno.

Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, sok z cytryny, sodę i ponownie miksujemy ale nie za drobno. Chodzi o to, aby składniki się połączyły.

Następnie formujemy falafele. Jeśli będą zbyt rzadkie to możemy dodać jeszcze odrobinę mąki.

Falafele smażymy na głębokim oleju na złoty kolor, później możemy je odsączyć na ręczniku papierowym.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.