Mini Red Velvet
Normalny
Przystępny
Pyszne i lubiane ciasto red velvet, dzisiaj u nas w nieco innej odsłonie 😉 Zapraszamy na mini red velvet!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
30 min | 30 min | 1 h |
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 1 h |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
12 |
Red velvet:
mąka pszenna - 2 1/2 szklanki
kakao - 2 łyżki
cukier - 1 1/2 szklanki
maślanka - 1 szklanka
jajka - 2 sztuki
czerwony barwnik - 3 kropelki
masło - 150 g
ocet - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
aromat migdałowy - 1/2 łyżeczki
Krem śmietankowy:
cukier puder - 1 szklanka
serek śmietankowy typu philadelphia: - 300 g
śmietanka kremówka 36% - 3/4 szklanki
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
czekoladowe ozdoby
PRZYGOTOWANIE
Red velvet:
na talerz przesiewamy kakao, sodę i mąkę. Cukier i masło ucieramy, następnie dodajemy aromat migdałowy, jajka, ocet i barwnik. Składniki łączymy.
Powoli dodajemy połowę maślanki i miksujemy, kolejno przesianą mąkę, kakao, sodę – cały czas powoli miksując. Na koniec dolewamy resztę maślanki i miksujemy tylko do połączenia składników.
Red velvet nakładamy do foremek w kształcie filiżanek/miseczek i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Krem śmietankowy:
Cukier, serek śmietankowy i esencję waniliową miksujemy.
Następnie powoli dodajemy śmietanę kremówkę, miksujemy aż do uzyskania gładkiego i puszystego kremu.
Ostudzone red velvet wyciągamy z foremek i przekładamy kremem śmietankowym (jeśli ciastka będą zbyt „urośnięte” możemy odkroić ich wierzchnią część, aby je wyrównać).
Na górę za pomocą szprycy cukierniczej nakładamy jeszcze odrobinę kremu. Red velvet możemy podawać z czekoladowymi ozdobami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!