Churros


x

Normalny

Tani


Hiszpański przysmak, popularny także w Meksyku – zapraszamy na churros 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
45 min
Przygotowanie 45 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
40

  • mleko - 500 ml

  • masło - 100 g

  • cukier - 5 łyżek

  • mąka - 400 g

  • jajka - 8 sztuk

  • esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki

  • sól - 1 szczypta

Dodatkowo:

  • cynamon - 1 szczypta

  • cukier puder

  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE

W garnku umieszczamy mleko, masło, cukier, szczyptę soli, esencję waniliową i gotujemy na mniejszym ogniu. Gdy składniki się połączą dodajemy powoli mąkę, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Do masy wbijamy jajka, każde osobno i miksujemy. Teraz nasze ciasto na churros jest gotowe.

W głębszym garnku rozgrzewamy olej. Musi być go dużo bo churros będziemy smażyli na głębokim tłuszczu.

Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskamy bezpośrednio do garnka. Długość churros zależy od nas. Końce możemy odcinać nożem, aby były równe.

Churros smażymy na złoty kolor, a następnie wyciągamy i odsączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Churros możemy podawać same lub z ulubionymi sosami owocowymi, roztopioną czekoladą itp.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.