Omlet z grzybami


x

Łatwy

Tani


Pyszne śniadanko pachnące lasem i jesienią 🙂 Zapraszamy na omlet z grzybami!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
15 min
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
1

Omlet:

  • jajka - 2 sztuki

  • mąka - 2 łyżki

  • mleko - 2 łyżki

  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki

  • sól - 1 szczypta

  • oliwa z oliwek

Dodatki:

  • grzyby leśne/pieczarki - 3 sztuki

  • cebula - 1/4 sztuki

  • czosnek (ząbki) - 1 sztuka

  • tymianek - 1 szczypta

  • masło - 1 łyżeczka

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Omlet:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Żółtka dokładnie mieszamy z mąką, mlekiem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie delikatnie łączymy ją z pianą z białek.

Dodatki:

cebulę podsmażamy, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone grzyby i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.

Doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy, aż grzyby odparują.

Omlet z grzybami:

Podsmażone grzyby dodajemy do masy na omlet. Całość mieszamy i doprawiamy ziołami.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Gdy będzie mocno gorąca wylewamy masę na omlet i smażymy, aż się zarumieni.

Następnie staramy się przewrócić go na drugą stronę, ponownie smażymy.

Największą trudność zazwyczaj sprawia przewrócenie omleta, ale można sobie pomóc talerzem!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.