Biszkopt matcha
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Ma piękny kolor, smakuje super samodzielnie, ale także może stanowić bazę do różnego rodzaju tortów i deserów 🙂 Zapraszamy na biszkopt matcha!
|
2.89 z 5 (9 głosów) |
|
2.89 z 5 (9 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 30 min | 45 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
jajka - 6 sztuk
cukier - 30 dag
mąka ziemniaczana - 15 dag
mąka pszenna - 15 dag
proszek do pieczenia - 1 łyżka
gorąca woda - 6 łyżek
herbata matcha (proszek) - 1 1/2 łyżki
PRZYGOTOWANIE
Oddzielamy żółtka od białek. Białka umieszczamy w misie miksera, wlewamy gorącą wodę i ubijamy na sztywną pianę.
Na przemian dodajemy żółtko z cukrem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, herbatę matcha, proszek do pieczenia przesiewamy i powoli dodajmy do masy na biszkopt.
Gdy składniki się połączą wylewamy ciasto na blachę. Biszkopt pieczemy 30-40 min w temperaturze 160 stopni.
Podziel się swoją opinią!
2 komentarze
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!